web_ylapalkki_latomo1.jpg


Tiedote 25.4.2014

Arjen unelmia - traktoriharrastajat myös mukana Lahden Classic Motorshowssa


Lahden Messukeskuksessa 3.-4. toukokuuta järjestettävän Classic Motorshown monipuolisuus on saanut vuosittain kiitosta. Vapun jälkeisenä viikonloppuna Suomen suurimmassa klassikkoajoneuvonäyttelyssä, Classic Motorshow´ssa voi tutustua myös useiden traktori- ja konekerhojen toimintaan sekä mielenkiintoiseen kalustoon. Näyttelyn teeman "Unelmia" mukaisesti on unelmansa ollut silläkin talonpojalla, joka on peltotilkkunsa laidalle haaveillut hankkivansa jämerän työkoneen arkea helpottamaan. Traktorit ovat yhtä tunteita herättäviä ajoneuvoja, kuin mitkä tahansa. Classic Motorshowssa onkin näytteillä edustava otos alan harrastekerhoja.


Oranssit Allgaierit ja punaiset Porschet

Allgaier-Porsche traktorit ry:n toimintatarkoitus on avustaa entisöinnissä, varaosien hankinnassa, sekä jakaa teknistä tietoa Porsche traktorien kunnostajille. Allgaier-Porsche kerhoon ovat tervetulleita jäseniksi myös muiden saksankielisillä alueilla valmistettujen traktoreiden omistajat ja harrastajat. Kerhon Classic Motorshow -osastolle tulee esille muun muassa Porsche Junior 1959, Porsche Standard 1959 sekä Porsche Super 1960. Osastolla on nähtävänä myös Porsche -traktorituotannon alku eli vuosimallin Allgaier 1952.

"Vielä löytyy paljon sellaisiakin, joita Porschen merkki traktorin kyljessä hämmästyttää suuresti. Nuorempien sukupolvien ensimmäinen kysymys on usein, että onko Porsche tehnyt traktoreitakin", kerhon sihteeri Pekka Talja kertoo. Porsche-traktorit ovat kuitenkin olleet 1950-1960-luvulla maassamme paljon yleisempiä kuin vastaavan merkkiset autot. "Porsche oli aikaansa edellä, joissakin malleissa oli jopa 3 kappaletta ulosottoja, jousitettu etupää, tasauspyörästön lukko, turbiinikytkin sekä ilmajäähdytys saksalaiseen tapaan. Konepellin muotoilu omintakeinen" Pekka Talja kertoo.

porschet.jpg

Itänaapurin kiinnostavat koneet

Belarus-traktoreiden merkkikerho, Belarus-gruppa Finljandija ry on yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää etenkin Belarus- merkkisten traktoreiden sekä muidenkin entisen Neuvostoliiton alueella valmistettujen traktoreiden ja työkoneiden harrastusta.

Merkkikerhon osastolle tulee esille Belarus-traktori Mtz-50 vuosimalli 1967, sekä kerhon huoltoauto Uaz vuosimalli 1986, joka on samalla liikkuva toimisto. Tämän lisäksi osastolle tulee erittäin mielenkiintoinen, huhtikuun alussa kerhon omistukseen siirtynyt Minskin traktoritehtaan 1960-luvun puolessa välissä Mtz-50 traktorista tehty demostraatio-Belarus eli opetus/havaintokäyttöön tehty, moottori-, voimansiirto- ja apulaiteiden osalta viipaloitu traktorin runko.

Ainutlaatuisen havainto-Belaruksen tie on kulkenut tehtaalta Kouvolan myyntipisteen maskotiksi ja sieltä Loimaan maatalousoppilaitoksen käyttöön. Aikansa oppilaitosta palveltuaan se joutui romulavalle, josta onneksi pelastui tarkkasilmäisen harrastajan toimesta. Muutaman omistajanvaihdoksen kautta laite päätyi kerhon omaisuudeksi.

"Kerhomme tuo rapistuneen ja vuosikymmenen ulkoilmaa nauttineen havainto-Belaruksen Classic Motorshow -tapahtumaan nähtäväksi pienen fiksauksen saaneena. Tätä laitetta ei maailmassa varmaan montaa ole, kysely tehtaalle lähtenyt - ehkä saamme tästä lisätietoa vappuviikonloppuun mennessä" kerhon puheenjohtaja Kyösti Moilanen kertoo.

Tsekkiläistä laatua

Tyrwään seudun Zetoristit ry on aktiivinen zetorismiin keskittynyt kerho. Jäseniä on ympäri Suomea noin 120 kpl, ikähaitari on vauvasta vaariin. Kerhon jäsenyys ei vaadi traktorin omistamista, pelkkä kiinnostus aihepiiriin riittää. Vuosittainen suuri ponnistus kerholle on Zetor-kynnön MM-kilpailut, jotka tulevana syksynä kisataan jo kuudetta kertaa. Lisäksi toimintaa on ympäri vuoden, painottuen tosin kesäkauteen. Zetor-osastolla ovat esillä Zetor 25, Zetor 25K, Zetor 15, Zetor Super 50 sekä Zetor 1,5.

Zetor 1,5 on omavalmiste, se on pienoismalli Zetor 15:stä. Zetor 15 on Suomessa harvinaisuus 1940-luvun lopulta, ja niitä on Suomessa yhteensä 3 kpl. Niitä tehtiin aikanaan vain noin 2000 kpl. Osastolla oleva Zetor 15 on ainoa Suomeen rekisteröity.

Oman osastonsa näyttelyyn rakentavat yllä esiteltyjen lisäksi traktorikerhoista myös Fordson Club Finland, Nuffield-Leyland Club, John Deere Club Finland.

Kuva: Zetor 1,5 sekä Zetor 15 (Tyrwään seudun Zetoristit ry)

006.jpeg


Lisätiedot:

Terhi Heloaho, 040 6822 662, e-mail: terhi.heloaho@rloevents.fi
www.classicmotorshow.fi.

FAKTOJA TAPAHTUMASTA:
Classic Motorshow järjestetään keväällä 2014 seitsemättä kertaa. Ensimmäinen näyttely järjestettiin toukokuussa 2008. Paikka on Lahden Messukeskus. Kevään 2013 näyttelyssä vieraili kaikkiaan 19 200 näyttelyvierasta. Pääsyliput: päivälippu 17 euroa, viikonloppulippu 30 euroa. Lapset alle 12 v. veloituksetta aikuisen seurassa. Avoinna la-su 10-17.

Julkaistu: 25.4.2014 09:31

<< Takaisin